lauantai 28. heinäkuuta 2018

Muutos

            Sinun tulee olla se muutos, jonka haluat nähdä maailmassa.    - Gandhi -Suunnitelmat sulkeutuvat ja muuttavat muotoaan. Harvemmin mikään menee alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Ei minullakaan. Pienen hetken ehdin murehtia ja mietin, valitsinko väärän polun palaamalla entisen työni pariin.  Elämä antoi vastauksen nopeammin kuin ikinä olisin arvannutkaan. Kuukausi Ison Omenan cittarissa on takana ja olen onnellinen uusien haasteideni parissa. Oli myös ihana palata asiakaspalvelun pariin. On helppoa työskennellä hyvässä työporukassa. Minulle selvisi melko pian, että tein oikean ratkaisun itseni kannalta.

Haaveilin myös jatkavani seksuaalineuvojaksi. Lähihoitajakoulutukseni oli kuitenkin tiivistetty liian tiukaksi paketiksi ja se vei voimat. En halua jatkaa enää opiskelua. Nyt haluan taas elää normaalia (???) arkea. Lisäksi ikää tulee koko ajan lisää ja haluan mahdollisimman pian päästä työskentelemään raiskattujen parissa. Eräs minulle tärkeä henkilö sitten ratkaisi asian ehdottomalla, että haen vapaaehtoiseksi, joka toimii tukihenkilönä. Itse en ollut edes tajunnut kyseistä vaihtoehtoa. Aina kannattaa avata suunsa ja kertoa haaveistaan. Lähihoitajakoulutuskaan ei mennyt hukkaan, koska opin tietämään vahvuuteni ja kehitystarpeeni. Siispä tuumasta toimeen, haen syksyllä järjestettävään vapaaehtoiskoulutukseen. En voi kertoa siitä enempää, mutta se olisi niin  mun juttuni!

Tänään minulta kysyttiin, mikä minua vetää raiskattujen pariin tekemään työtä heidän kanssaan. Jäin miettimään kysymystä, koska en osannut vastata tyhjentävästi. Toivoisin pystyväni kannustamaan raiskattua tekemään rikosilmoituksen ja olisin tukena esim. oikeudenkäynnissä. Ohjaisin terapiaan ja etsisin tietoa eri terapiamuodoista yhdessä asiakkaan kanssa ja valitsisimme sen yhdessä. Haluaisin tuoda myös iloa raiskatun elämään. Tuskin puhuisin omasta kokemuksestani mitään, koska meillä jokaisella on omat yksilölliset selviytymiskeinomme. Minun selviytymiskeinoni eivät sovi kaikille. Ainut, mikä on kaikille yhteistä, on asian käsittelemisen tärkeys. Hautaamalla tapahtuneen syvälle sisimpäänsä panssaroi itsensä kovaan ulkokuoreen. Jonain päivänä pahin vihollinen - käsittelemätön tuska- hyökkääkin ihmisen sisuksista tulivuoren kuuman laavan tavoin tuhoten ihmisen ja ehkäpä myös hänen lähipiirinsä.

Syy, miksi pidän asiaa esillä, on yhä se, että toivoisin voivani vaikuttaa raiskausoikeudenkäynteihin ja raiskatuille luomaan toivoa elämän pimeimpiin tapahtumiin. Käsittääkseni käräjäoikeuden tuomareiden lakiopintoihin ei sisälly koulutusta psykologiasta tai esimerkiksi trauman vaikutuksesta raiskattuun. Haluaisin tuoda esiin sen, että raiskauksen tapahduttua uhri voi olla erittäin normaali, ikäänkuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Omasta kokemuksestani voin kertoa sen, ettei raiskausiltana kukaan olisi edes voinut arvata, mitä minulle oli tapahtunut. Lähdin bilettämään. Halusin sulkea tapahtuneen pois elämästäni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti