sunnuntai 26. joulukuuta 2021

TRUE CRIME JANNE RANINEN

 Valon soturi kuuntelee mitä sanottavaa vastustajalla on. Hän taistelee vain jos se on välttämätöntä.

                                              -Paulo Coelho Valon soturi-



Blogini käsittelee raiskausasiaa.  Tähän postaukseen haluan jakaa ajatuksiani myös raiskausasian ulkopuolelta.  Haluan tuoda esiin ajatuksiani kohdattuani kaksoismurhaajan Janne Ranisen. Janne Raninen on tuomittu Ruotsissa ja Suomessa tehdyistä murhista. Ensimmäiseen surmatyöhön Raninen syyllistyi 20-vuotiaana Tukholmassa Solvallan raviradalla, jossa hän ampui kuoliaaksi pahamaineisen jugomafian johtajan. Toinen tilausmurha tehtiin Helsingin Vuosaaressa, jossa surmattiin Arlandan raharyöstön ilmiantanut Volkan Unsal. 

Olen seurannut Janne Ranisen elämää hänen vapauduttuaan pitkästä vankeudestaan.  Luin Jannen kirjan " Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi", jossa hän kertoi vangin elämästään ja siitä, mitä haasteita hän kohtasi opiskelussaan vankeusaikana sekä myös siitä, miten harvoin hän sai nähdä tytärtään ja myöhemmin myös tyttöystäväänsä Linda-Maria Roinetta. Taistelusta rikollismaailman houkutuksia vastaan. Haasteista, joita kaksoismurhaajan on tehtävä saadakseen yhteiskunnan luottamusta takaisin. Murhat ovat väärin, en puolusta niitä. Haluan kuitenkin kirjoituksellani tuoda esiin, että vankiloissa saisi useammin kohdata perhettään ja etenkin lapsiaan, koska sillä voi olla myös ratkaiseva merkitys rikolliskierteen katkaisuun. 

Minun ja Jannen tiet kohtasivat tämän vuoden heinäkuussa hänen pyydettyään minut ohjelmaansa. Janne kysyi podcastissaan  https://www.supla.fi/podcast/jr-true-crime-podcast, mitä ajattelen hänestä murhaajana. Totesin, etten ole tuomari ja näen hänet selviytyjänä. Koen hänet selviytyjäksi, koska vapauduttuaan hän on omalla työllään ja valinnoillaan rakentanut uutta, yhteiskuntakelpoista elämää.  Kerroin myös kirjahaaveestani. Janne tarttui siihen. Olen pitkään haaveillut kirjan kirjoittamisesta. Valitsin Jannen antamista vaihtoehdoista sen, että tulen kirjoittamaan kirjani hänen kanssaan.  Kunhan ensin harsin itseni kokoon.

Ai niin, kysytte varmaan mikä on mielipiteeni kaksoismurhaaja Janne Ranisesta. Hänen tekonsa ovat väärin, mutta arvostan hänen työtään muiden ihmisten hyväksi ja koen hänen olevan hyvä esimerkki muille vangeille. Janne ja hänen kihlattunsa ovat myös aloitteentekijöinä tärkeässä kansalaisaloitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9127?fbclid=IwAR2VuPatExkXdkWF19YEQc0VTVcRCQaXyaqXYgg1ziRwtVDY8-rx-7p7BW0

Minulla ja Jannella on itse asiassa paljon enemmän yhteistä, kuin kukaan edes ajatteleekaan. Olemme olleet valmiita tappamaan. Janne teki sen, minä en saanut mahdollisuutta raiskaajani puukottamieen. Onneksi niin ei käynyt.  Elämä ei koskaan ole mustavalkoista. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti