tiistai 1. maaliskuuta 2016

Tee rikosilmoitus itsesi takia

Trauma on henkinen vamma, haava. Ihminenhän voi loukkaantua fyysisesti eli näkyvästi, esimerkiksi onnettomuudessa jalka menee poikki. Tällainen vaurio on suhteellisen helppo hoitaa, koska hoito-ohjeet ja toimintatapa ovat melko samanlaiset jokaiselle potilaalle. Trauman hoidon tekee hankalaksi se, ettei se näy useinkaan ihmisestä päällepäin. Pakkaa sekoittaa ihmisten erilaisuus ja erilaiset reagointitavat. Haasteellisuutta lisää se, että meistä jokainen osaa selventää oireet hoitohenkilölle vain omalla tavallaan. Tärkeintä henkisen trauman kokeneelle on siis hänen kykynsä kommunikoida niin, että tulee ymmärretyksi. Vain silloin häntä pystytään auttamaan itselleen parhaalla mahdollisella tavalla. 

Jos olet joutunut raiskauksen uhriksi, muista ettei kukaan tule kotoa hakemaan sinua. On vaikeaa voittaa ujoutensa, pelkonsa, oma häpeän tunteensa ja tapahtuneen jälkeinen fyysinen voimattomuus. Helppoa on ajatella: "mitä rikosilmoituksen teko hyödyttää, ei siitä kuitenkaan tuomita, minulle nauretaan, kukaan ei usko minua, oikeudenkäynti kestää vuosia, olin kännissä, oma vikani, lamaannuin enkä muista selkeästi, raiskaaja tulee kiusaamaan minua loppuikäni jos teen ilmoituksen, ehkä se saa korkeintaan kuukauden vankeutta, pukeuduin liian seksikkäästi, miksi luotin tuntemattomiin, liikaa vaivaa". Ajatuksia, jotka saavat sinut toimintakyvyttömäksi, jos uskot niihin. Ajatuksia, joilla itse syyllistät itseäsi. Ajatuksia, jotka ovat vaarallisia ja tuhoisia omalle hyvinvoinnillesi. Ajatuksia, joiden taakse luulet voivasi piiloutua ja pystyväsi lakaisemaan ikävät asiat maton alle. Ajatuksia, jotka vievät loputkin rippeet itsetunnostasi. Raiskaaja tuhosi jo tarpeeksi elämääsi, älä itse enää lankea tuhoamaan lisää itseäsi. 

Miksi tekisit rikosilmoituksen? Tärkein syy: oman itsesi takia!! Jos sinut ryöstettäisiin, todennäköisesti tekisit ilmoituksen miettimättä edes muuta vaihtoehtoa. Raiskaus on paljon kauheampi teko kuin ryöstö. Tekijän on tärkeää joutua vastaamaan hirvittävästä teostaan! Tärkeää se on myös siksi, ettei tekijä pääsisi uusimaan tekoaan (ainakaan vähään aikaan). Se ei säästä enää sinua raiskatuksi tulemiselta mutta saattaa estää jonkun toisen kokemasta samaa kohtaloa. Ainakin itselleni oli tärkeää saada tekijä oikeuden eteen. Se auttoi toipumisessani, asia tuli käsitellyksi. On totta, että oikeusprosessi kestää mutta voit nopeuttaa ja auttaa tutkintaa tekemällä rikosilmoituksen mahdollisimman nopeasti ja menemällä heti lääkäriin näytteenottoa varten. Vaikka haluaisitkin heti raiskaajan jäljet pois kehostasi, älä peseydy. Koita kestää vaikka olosi on sietämätön. Saippuaveden mukana myös todisteet huuhtoutuvat viemäriin. Kerää kaikki voimasi ja tee itsellesi elinikäinen palvelus tekemällä rikosilmoitus. Muista, että olet jo kokenut kauheimmista kauheimman, ilmoituksen teko ei ole mitään siihen verrattuna! Ja nyt olisi korkea aika heittää romukoppaan syyllisyyssyndrooma. VAIN raiskaaja on SYYLLINEN. Hoe sitä niin kauan kunnes todella uskot siihen. Koska vain se on totta. Muuta totuutta ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti