keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Onnistumisia

Lähihoitajaopinnot etenevät vauhdilla. Kuntoutumisen tukemisen työssäoppimisjakson suoritin Asukastalo Kylämajassa, Espoon Matinkylässä. Asukastalo Kylämaja on Kalliola setlementin, Espoon kaupungin aikuissosiaalityön ja Espoon mielenterveysyhdistyksen EMY ry:n kumppanuushankkeena toteuttama kaikille avoin matalan kynnyksen kohtaamispaikka.

Kuuden viikon harjoittelu näyttöviikkoineen oli huikea matka, joka vei minut  epämukavuusalueelta huikeisiin onnistumisen kokemuksiin. Olen ratkaisu- ja voimavarakeskeinen toimija. Tärkeintä itselleni on ihmisen kohtaaminen, läsnäoleva kuuntelu ja asiakkaan ongelmiin ratkaisun etsiminen. Tai vähintäänkin ohjaaminen asiakkaalle sopivan palvelun piiriin. Yllättävän yksinkertaista? Ei välttämättä, kaikkiin asioihin ei ole ratkaisuja mutta ainakin joihinkin on. Omat kokemukseni ovat olleet erittäin tärkeitä opetustuokioita kiinnittämään huomiota aitoon kohtaamiseen. Huumoria unohtamatta. Raiskausillan jälkeen olin pohjalla. Poliisien ja työpaikkani työterveyshuollon sekä terapeuttini  toiminta ovat minulle vahva positiivinen valomerkki, josta olen ottanut esimerkkiä omaan toimintaani. En koskaan olisi noussut selviytyjäksi ilman näiden kohtaamieni ihmisten apua ja tukea.

Tulevana lähihoitajana tulen suuntautumaan mielenterveys- ja päihdepuolelle. Työsarkaa siis riittää. Minua ei pelota. Oma kokemukseni antoi vahvuutta ja rohkeutta kohdata elämän raadollisuutta. En voi pelastaa ketään, mutta voin tukea ja olla matkakumppanina elämän aallokoissa. Luon toivoa ja ilon pirskahduksia synkän elämän keskelle. Olen empaattinen ja myötätuntoinen, mutta tarpeeksi kylmänahkainen tuntematta sääliä. Oman kokemukseni myötä ymmärrän, ettei tapahtuneelle voi mitään ja menneisyys on jo eilispäivää. Keskityn tähän päivään ja keinoihin, jotka parantavat asiakkaani nykyhetken arkea.

Usein kuulen, ettei yksi ihminen voi vaikuttaa. Mihin tämä perustuu? Jos kaikki ajattelisivat niin, maailma olisi jo menetetty. Laumassa on toki suuri ja erittäin tärkeä voimansa, mutta joskus ihmisen pitää jalkautua ihan yksin toteuttamaan elämäntehtäväänsä. Silloin, kun kukaan muu ei siihen usko. Pitää olla vähän sekopää uskaltaakseen toteuttaa elämän tarkoittamaa tehtävää :) Uskoa unelmiinsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti