tiistai 8. joulukuuta 2015

Raiskaajien unelmamaa

Epäoikeudenmukaisuuden korkein aste on teeskennelty oikeudenmukaisuus
                                                        - Platon -  


Katsoin mielenkiinnolla A-studion ohjelman perjantaina 4.12. Ohjelmassa keskusteltiin raiskaustuomioista. Iso peukku kansanedustaja Timo Heinosen aloitteelle saada raiskaustuomiot  ehdottomiksi. Jos Suomen kansa saisi äänestämällä vaikuttaa raiskaustuomioihin, ehdollinen raiskaustuomio taitaisi piankin olla häpeällistä historiaa. Mutta ei. Helsingin hovioikeuden tuomarin Timo Ojalan puheenvuoroista käsitin ettei muutosta tule, koska muutos koskettaisi myös muita väkivaltatuomioita. Olisi liian hankalaa muuttaa rangaistusasteikkoja. Jokainen seksuaali- ja väkivaltarikos on toki erilainen enkä koe tuomareiden työtä helpoksi. Seksuaalirikoksissa julkisuuteen annetaan lyhyitä tuomiolauselmia, jotka usein herättävät enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia. Lain kieli tuntuu loukkaavalta ja tökeröltä. Seksuaalirikoksissa salaamisella on hintansa. Toivoisin laajempia tuomiolauselmia, joissa toki suojeltaisiin uhria, mutta kerrottaisiin teoista laajemmin ja tarkoin sanavalinnoin uhreja loukkaamatta. Ja ehdottomasti pitäisi valita hienotunteisin ja paras kirjoittaja :) Julkisuuteen voisi myös kertoa millä tavoin tuomarit pystyvät vertailemaan raiskaustuomioita. Saavatko he laajempia tietoja mm. salatuista oikeudenkäynneistä vai mihin vertailu perustuu? Vai onko vertailupohjana pelkästään rangaistusasteikko? Välillä tuntuu tuomioiden vaihtelevan asuinpaikankin mukaan. Toteutuuko oikeudenmukaisuus?

Seksuaalirikosten rangaistusasteikon muutoksessa tärkein pointti on tehdä tuomioista ehdottomia. Tuomion ehdottomuudesta pitäisi tehdä sääntö eikä poikkeus rikoksissa, joissa on selkeät todisteet. Lasten hyväksikäyttötuomiot polkevat niin pohjamudissa, että hävettää ja suututtaa. Kuka suojelee lapsia, jollemme me aikuiset? Lapset tarvitsevat oikeutta eikä se nykyisin toteudu.

Ehdollinen raiskaustuomio on itselleni kirosana. Loukkaava, alistava, surullinen. Mitätöivä. Mikä merkitys ehdollisilla raiskaustuomioilla on uhreihin? Mitä ehdollinen raiskaustuomio viestii uhreille? Selkeästi sen, että raiskatut halutaan saada vaikenemaan. On varmasti paljon raiskattuja, jotka eivät halua tehdä rikosilmoitusta koska eivät halua vaikean pitkän oikeusprosessin jälkeen kuulla raiskaajansa saavan ehdollisen tuomion. Eli ei mitään. Suomessa raiskaajilla on suorastaan kissanpäivät. Raha on tärkeämpää kuin ihminen. 

Maallikko kahden juristin välissä on kuin kala kahden kissan välissä. - Benjamin Franklin -Ei kommentteja:

Lähetä kommentti